Otoban ve Otoyollarda Hız Sınırları 2020
Türkiye’de trafik kontrol edilmesi oldukça zor bir etken haline gelmiş durumda. Son düzenlemelerle bunların önüne geçilmesi planlanıyor. Ehliyet kemeri kullanmayan sürücüye ceza verilirken artık sigara kullanan veya telefonla konuşan sürücüye de diğer insanların ve kendilerinin hayatlarını tehlikeye attıkları için cezalar veriliyor. Elektronik denetim sistemi ile birlikte bu tür olayların denetimleri sıklaştı. Hız koridor sistemi ile birlikte artık otobanlarda hız sınırına uyup uymadığınız belirlenebiliyor. Yazılım sizin o yola giriş ve çıkış saatinizi baz alarak kendi hesapladığı kilometre üzerindeyseniz size direkt olarak ceza yazabiliyor. Hız sınırları da yıldan yıla değişmekte. Otobanda hız sınırı kaç veya otoyolda hız sınırı kaçtır gibi soruların cevapları yeni yönetmeliklerle birlikte bulunuyor. Ülkemizdeki yol çalışmaları ile birlikte eski ve kullanımı daha zor olan yollar yenilenerek iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor. Ve bu yollarda asgari hız sabit olmakla birlikte azami hızlarda değişikliğe gidiliyor. Yenilenen yollardaki kullanım kolaylığı göz önünde bulundurularak eski yollara nazaran daha yüksek sınırlar belirleniyor. Son yapılan açıklamalara göre ise iyileştirme çalışmaları sonucunda otobanlarda hız sınırının yükseltileceği konuşuluyor. Bu yazımızda da “hafif ticari araç otoban hız sınırı nedir?”, “otobanda hız limiti kaçtır?”, gibi çeşitli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Otoban Hız Sınırı Uygulaması
Ülkemizde araç trafiği oldukça fazla ve bu trafiğin güvenliğini sağlamak da oldukça zor. Bu konuda bir takım kurallar ve sınırlar uygulamak gerekiyor. Yaya ve yolcu ölümlerinin önüne ancak bu şekilde geçilebiliyor. Ülkemizde son verilere bakıldığında trafik kazalarının başlıca nedeni hız olarak gösteriliyor. Sürücülerin dikkatsiz davranışları hem kendilerini, hem diğer araçları, hem de yayaları tehlike altına alıyor. Azami hız sınırı uygulaması ile bunların önüne geçilmesi planlanıyor. Sizin için belirlenen maksimum hız üstüne çıkmaksızın gerçekleştirdiğiniz sürüşler herkes için güvenli bir trafik ortamı oluşmasını sağlıyor. Yeni getirilen uygulamalar da sürücüler üzerinde caydırıcı etki oluşturmak amaçlı. Otoyollara konulmuş olan maket trafik polisleri sonucu yapılan değerlendirmede sürücülerin bu gibi faktörlerde hızlarını düşürdükleri gözleniyor. Azami hız sınırının yanı sıra asgari hız sınırına da uyulması gerekiyor. Son güncellemelerle birlikte araç cinsi fark etmeksizin asgari hız sınırı şehirlerarası karayolunda saatte 15 kilometre ve otoyolda hız sınırı kaç diye soracak olursanız saatte 40 kilometre olarak belirlendi. Sürücülerin acil durumlar gibi faktörler dışında asgari hızın altına düşmemesi gerekirken aynı zamanda belirlenen maksimum hız olan azami hız sınırının üstüne çıkmamaları gerekiyor. Aksi takdirde elektronik denetim sistemi ile birlikte bu sürücülere ceza veriliyor. Hızın az olanı da fazla olanı da bu gibi yollarda tehlike teşkil ediyor.
Azami Hız Sınırı Nedir?
Azami hız sınırı sürüşleriniz sırasında oldukça aşina olduğunuz tabelalar ile birlikte sizlerin karşısına çıkıyor. Her yolda azami hız sınırı değişkenlik gösteriyor. Yolun kalite ve konum durumuna bakılarak azami hız sınırı belirleniyor. “Otobanda hız sınırı var mı?” sorusunun cevabı bu levhalar olabilir. Azami hız sınırı levhaları bulunduğunuz yolda yapabileceğiniz maksimum hızı belirtiyor. Bu hızın üzerine çıkmamanız, bunun tehlike arz ettiği belirtiliyor.
Otoban hız sınırı ne kadar diye soracak olursanız söylediğimiz gibi bu sürüşünüzü gerçekleştirdiğiniz yol ile orantılı olarak belirtiliyor. Virajlı ve tehlikeli yollarda azami hız minimuma düşürülürken yeni nesil ve güvenli yollarda azami hızın biraz daha yüksek olduğunu görebiliriz. Eski yollarda yapılan iyileştirmelerle birlikte günden güne değişimler yapılarak azami hız sınırları tekrar belirleniyor. Aynı anda asgari hız sınırı da tüm yollarda mevcut bulunmakta.
Hız Sınırları Tablosu
Hız sınırları tablosuna bakıldığında bu sınırlar araç cinsine göre değişerek, yerleşim yeri içinde, şehirlerarası çift yönlü karayollarında, bölünmüş yollarda, otoyollarda olmak üzere dörde ayrılıyor.
Otoban hız sınırı Otomobil (M1), (M1G), yerleşim yeri içerisinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 110 km, otoyollarda 120 km; minibüsün otoban hız sınırı yerleşim yeri içinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km; otobüslerin otoban hız sınırı yerleşim yeri içerisinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km; otoban hız sınırı kamyonet yerleşim yeri içerisinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 95 km; panelvan otoban hız sınırı yerleşim yeri içinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 85 km, bölünmüş yollarda 100 km, otoyollarda 110 km; kamyon ve çekici hız sınırı yerleşim yeri içerisinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 85 km, otoyollarda 90 km; motosiklet otoban hız sınırı (L3) yerleşim yeri içinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km, bölünmüş yollarda 90 km, otoyollarda 100 km; motosiklet (L4), (L5), (L7) ise yerleşim yeri içerisinde 50 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 70 km, bölünmüş yollarda 80 km, otoyollarda 80 km; motorlu bisiklet (L1, L2, L6) ve motorsuz bisiklet yerleşim yeri içinde 30 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 45 km, bölünmüş yollarda 45 km ve otoyollara giremezken; tehlikeli madde taşıyan araçlar yerleşim yeri içerisinde 30 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 50 km, bölünmüş yollarda 60 km, otoyollarda 70 km; özel yük taşıyan araçların otoyolda hız sınırı yerleşim yeri içinde 30 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 50 km, bölünmüş yollarda 50 km, otoyollarda 60 km; lastik tekerlekli traktörler yerleşim yeri içerisinde 20 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 30 km, bölünmüş yollarda 40 km, otoyollara giremez; arızalı bir aracı çeken araçlar yerleşim yeri içinde 20 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 20 km, bölünmüş yollarda 30 km, otoyollarda 40 km ve son olarak iş makineleri için yerleşim yeri içinde 20 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 20 km, bölünmüş yollarda 20 km ve otoyollara yolun yapım, bakım veya işletilmesinden sorumlu kuruluştan izinsiz giremeyeceği konusunda karar verildi.
Hız Sınırları Ne Zaman Değişti?
Hız sınırları genel olarak araçların türüne ve yolun özelliğine göre belirleniyor, değiştiriliyor. Günümüzde yapılan nitelikli yollarla birlikte hız sınırlarında da değişiklik yapılması olası hale geliyor. Son zamanlarda yaşanan trafik kazalarının artık yol kaynaklı değil, sürücü kaynaklı kazalar olduğu düşünülüyor ve de veriler bunu gösteriyor. Türkiye otoban hız sınırı konusunda bu çerçevede değişikliğe gidiyor. Yetkililer hız ve sürat konusunda çekindiklerini belirtirken elektronik denetim sistemi ile birlikte geliştirilen otoyol yazılımları ile bu konuda caydırıcılık sağlamayı amaçladıklarını söylüyorlar. Geçtiğimiz yıllarda işleme konulan hız koridoru sistemi büyük oranda caydırma sağlamış durumda. Bu sistemle birlikte otoyola girdiğiniz ve çıktığınız saat arasında 120+12 olarak 132 kilometreye uyduğunuz zaman bu zaman diliminin üstünde çıkarsanız otomatik olarak size elektronik denetim sistemi ile birlikte otoyol hız sınırı cezası yazılacak. Son açıklamalara göre otoyolda hız sınırı nitelikli yollar beraberinde artacak gibi görünüyor.